Fitness Monica



Napredna pretraga

Korpa

Vaša korpa je trenutno prazna.

You are here:

Specijaliteti od mesa japanske prepelice

Specijaliteti od mesa japanske prepelice

 

Meso prepalica jako je efikasno u obliku supe i to naročito za decu koja imaju smetnji u razvoju, zatima za regeneraciju organizma i kao hrana za dijetalce. Za decu do 5 godina najkorisnija je supa, a starijima se može davati i kuvano ili pečeno meso.

Ukoliko želite da koristite japanske prepelice za jelo, umesto za proizvodnju i konzumiranje jaja, možemo Vam takođe preneti jednu "dobru vest": japanske prepelice su, posle godinu dana odlične za supu, za roštilj, ili ih možete pripremati na bilo koji način na koji se priprema perutnina.

meso japanske prepelice

Prepeličje meso spremno je za pripremu...

Japanska prepelica ima tamno, slatkasto i veoma ukusno meso, pomalo nalik na divljač. Ali, uprkos njihovoj melenoj zapremini, nemojte se prevariti: svega 2 ili 3 prepelice predstavljaju - celokupnu porciju koja Vam je neophodna! Japanske prepelice imaju ogromna prsa, i imaju veoma kalorično meso...

Meso japanske prepelice sjajno je kada se spremi na roštilju

Sjajno jelo od mariniranog mesa japanskih prepelica

PREPELICE NA LOVAČKI NAČIN

Sastojci:

4 prepelice

2 glavice crvenog luka

180 g svježih gljiva

2 dl crnog vina

1 veza peršinovog lista

1 kocka šećera

1 žlica brašna

sol

Priprema:

Očistiti prepelice, oprati i posoliti. U posebnu posudu staviti malo ulja, sitno sjeckani luk, peršinovo lišće, sjeckane svježe gljive, a odozgo prepelice, pa stavi¬ti da se sve pirja. Na sat, prije iznošenja na stol prepelice izvaditi iz posude i staviti na toplo. U posudu u kojoj su se pekle dodati žlicu brašna, kocku šećera, naliti vinom i s malo juhe ili vode pa prokuhati kratko. Kad umak bude gotov staviti u njega prepelice i služiti.

________________________________________

PREPELICE U BIELOM GROŽĐU

Sastojci:

8 prepelica (oko 2,40 kg)

0,30 kg pancete

po prstohvat soli i papra

0,5 l bijelog (poluslatkog) vina

0,08 l ulja

bobice bijelog grožđa

malo ružmarina i majčine dušice

Priprema:

Očišćene prepelice pažljivo operite izvana i iznutra, posušite ih, posolite, popaprite i natrljajte ružmarinom i majčinom dušicom. U masivnoj posudi zagrijte ulje i dodajte pancetu izrezanu na sitne kockice. Lagano popirjajte i zatim u zdjelu stavite prepelice. Zapecite ih naglo s obje strane pa podlijte vinom i kuhajte na laganoj vatri dok tekućina reducira do otprilike polovice. Tada prepelice okrenite na drugu stranu, poklopite zdjelu i kuhajte na laganoj vatri, još oko 10 minuta. Nakon toga prepelice ponovno okrenite i kuhajte još desetak minuta. Kad prepelice dovoljno omekšaju, u zdjelu stavite prethodno blanširane bobice bijeloga grožđa te sve zajedno prokuhajte dvije do tri minute. Prepelice izrežite, komade složite na tanjur, a pored mesa metnite po nekoliko bobica grožđa.

________________________________________

RAŽNJIĆI OD PREPELICE

Sastojci:

8 debeljuškastih prepelica

deblja ploška kuhane šunke

8 prženih ploški crnog kruha

grančica ružmarina

6 listića lovora

ulje

papar

sol

Priprema:

Očišćene prepelice, operite i dobro osušite u čistoj kuhinjskoj krpi. Posolite i popaprite izvana i iznutra. Sitno nasjeckajte začinsko bilje, razrijedite s nekoliko žličica ulja, dodajte prstohvat soli i papra. Na četiri ražnjića nabodite plošku prženog kruha, komad pršuta narezan na kvadratiće, lovorov list, drugu prepelicu, naposljetku drugu plošku kruha. Nastavite tako dok ne potrošite sav materijal. Pecite   ražnjiće   na   dobro ugrijanoj rešetki roštilja, mažući ih povremeno uljem sa začinskim biljem. U toku pečenja češće ih okrečite vi¬licom da se dobro ispeku i iznutra. Dobro pečene ražnjiće poslažite na tanjur na kojem ćete poslužiti, a kao prilog ponudite pire od krumpira.

Meso prepelice

________________________________________

PREPELICA S GLJIVAMA

Sastojci:

8 debeljuškastih prepelica

60 g maslaca

60 g pancete

40 g suhih gljiva

glavica luka

l mrkva

komadić celera

lovorov list

češanj češnjaka

vezica peršina

malo brašna

čaša juhe

čaša suhog bijelog vina

papar

sol

Priprema:

Suhe gljive namočite u malo mlake vode. Očišćenim prepelicama izvadite iznutricu,operite ih, osušite i pobrašnite. Nasjeckajte luk s pancetom, mrkvom, celerom i lovorovim listom, mješa¬vinu stavite u posudu i lagano prepržite na maslacu, zatim dodajte prepelice, pustite da malo porumene sa

svih strana, posolite, popaprite, zalijte vinom, pa kad vino posve ishlapi, dodajte ocijeđene gljive, dobro promiješajte, zalijte čašom juhe i dalje kuhajte na blagoj vatri u pokrivenoj posudi povremeno  miješajući. Nekoliko minuta prije nego što s vatre skinete jelo, posi¬pajte ga mješavinom češnja¬ka i peršina. Možete poslužiti s toplom palentom.

________________________________________

PAŠTETA OD PREPELICA

Sastojci:

4 kom Prepelica                                  .

0,05 kg Sušeni hamburger

0,04 kg Luk

0,10 kg Maslac

0,03 l Vinjak

0,04 kg Kiseli krastavci

4 kom Jetra od prepelica

0,08 kg Korijenasto povrće za temeljac

Sol, papar       po potrebi

Priprema:

Sve 2 puta sitno samljeti i napraviti paštetu.

__________________________________________

Lek protiv reume

10 prepeličijih jaja, 1kg limuna, 1kg meda, ½ L domaće ljute rakije. Iscediti limun i u sok staviti cela jaja. U soku od limuna jaja stoje 7 dana i za to vreme se otopi ljuska. Potom se jaja odvoje od meke opne i vrate u limunov sok, s tim što se u tu masu dodaju med i rakija i sve dobro umuti. Svaki dan pije se rakijska čašica ovog napitka, ujutru, na prazan želudac. Postupak se može ponavljati više puta na dan.

___________________________________________

Koktel od jaja za povećavanje snage

Potrebno je umutiti 5 prepeličijih jaja, jednu supenu kašiku meda, 2dl mleka i jednu bananu. Sve to popiti pola sata pre doručka, sportisti uzimati dva puta dnevno posle jela ili posle treninga.

___________________________________________

Vitaminski koktel od jaja

Sastojci:

10 prepeličijih jaja

6 kašičica mleka

1 sočna pomorandža

1 limun

3 kivija

3 kašičice meda

Pripremanje: Dobro iscediti sok iz pomorandže, limuna, iseckati kivi pa sve sipati u mikser. Dodati žumanca, mleko i med. Umutiti koktel, pa ga onda rashladiti i odmah servirati bez leda.

__________________________________________

Rum koktel

Sastojci (za dve osobe):

10 prepeličijih jaja

1 supene kašike kakao praha

2 supene kašike šećera

4 kapi ruma (kapi ruma dodati po izboru)

Priprema:

Ulupati jaja i odvojiti belanca od žumanaca. Belanca posebno mutiti dok se ne zgusnu, a zatim dodati šećer. Kad se šećer otopi onda dodati kakao i rum, mutiti dok se ne sjedini i polako ubaciti žumanca (žumanca dodati po željenoj gustini) i mutiti dok se ne sjedini.

Smesu odneti u zamrzivač dok se ne zamrzne.

__________________________________________

Prepelice sa pirinčem

Sastojci:

8 prepelica

150g dimljene slanine

12 prepeličijih jaja

400g pirinča

250g zelenog graška

1 veza peršuna

50g rendanog sira

so, biber, puter veličine oraha

Priprema:

Očišćene, posoljene i pobiberene prepelice umo­tamo u tanke šnite slanine i pečemo u pećnici dok ne porumene. U međuvremenu, u puno slane vo­de obarimo pirinač, na maslacu s peršunom dinstamo zeleni grašak, pa ga zajedno sa ribanim sirom dodamo oceđenom pirinču. Prepelice ubodemo u rižoto, ukrasimo tvrdo kuvanim, prepo­lovljenim prepeličjim jajima i francuskim peršu­nom. Poslužujemo dok je vruće. Služimo sa zele­nom salatom.

_________________________________________

Prepelice u listu vinove loze

Sastojci:

8 prepelica

8 kašika otopljenog maslaca

1 kafena kašičica bibera

8 lista vinove loze

8 tanjih komada masnije slanine

4 kašike ekstrata ili sosa za pripremanje divljači

Priprema:

Prepelice spolja i iznuta premazati otopljenim maslacom.Svaku prekriti sa jednim listom vinove loze, a odozgo im staviti po komad slanine i pričvrstiti čačkalicama. Poređati ih u pleh dodati ekstrata ili sosa  i peći ih 30 minuta na temperaturi od 230oC. Nakon toga skinuti listove vinove loze i slaninu i vratiti da se dopeče 10 minuta. Pred kraj pečenja preliti ih sopstvenim saftom ili konjakom. Pečene listove slanine i vinove loze iseckati i servirati uz meso.

________________________________________

Punjene prepelice

Sastojci:

6 prepelica

250g šampinjona

1 supena kašika putera

1 supena kašika senfa

1 glavica crnog luka

1/2 šolje pirinča

100g kisele pavlake

malo začina od sušenog povrća

peršun, muškatnog oraščića

bosiljak, so biber

Priprema:

Prepelice utrljati začinom od sučenog povrća i biberom, premazati senfom i odstaviti da malo odstoje. Za to vreme probariti pirinač i posebno sitno iseći crni luk, malo ga propržiti na puteru, dodati sitno iseckane šampinjone i još malo pržiti. Skinuti sa vatre i u posudu dodati sve ostale začine, prethodno probaren pirinač, pavlaku i so i sve dobro izmešati. Ovim nadevom napuniti i ušiti prepelice. Poređane u posudu za pečenje preliti ih istopljenim puterom i peći oko 45 minuta na 2000C. Povremeno prelivati sokom iz posude. Služi se toplo uz pečeni krompir, neku salatu i belo vino.

___________________________________________

Prepelice sa pomorandžama

Sastojci:

6 prepelica

nekoliko listova suve mesnate slanine

1 pomorandža

1 kašika sitno iseckanog korena peršuna

1 kašika sitno iseckane šargarepe

osrednja glavica struganog celera

0,5 dl konjaka

1 dl belog vina

1/2 kašičice bibera

2 kašike začina od suvog povrća

200g kisele pavlake

Priprema:

U posudi za pečenje prepelice pržiti na slanini dok ne porumene. Skinuti sa vatre i tada dodati pomorandžu, očišćenu od kore i koštica. Sve to preliti konjakom i belim vinom i dodati sve navedene sastojke. Zatim peći na 2000C, dok ne ispari tečnost od konjaka i vina. Kad se izvadi sud, prepelice se stave na poseban tanjir a u sok od pečenja se doda pavlaka i dobro izmeša. Prepelice preliti ovim sosom i služiti toplo uz kuvanu pšenicu proprženu na puteru, ili pire od krompira. Vino po izboru.

___________________________________________

Paprikaš od prepelica

Sastojci:

5 prepelica

1 kašika ljute paprike

so, biber, ulje ili mast

0,5 kg krompira

2 dl kisele pavlake

Priprema:

U posudu staviti mast ili ulje, zagrejati je, pa dodavati iseckane komade prepelica, zatim ih pržiti i na pola prženja dotati crvenu papriku, posoliti , pobiberiti i pržiti uz povremeno dodavanje vode. Kad se sve to izdinsta dodati kiselu pavlaku i ostaviti da se kuva 10 minuta.

___________________________________________

Dinstane prepelice

Sastojci:

10 prepelica

2 glavice crnog luka

100g šunke

100g slanine

300g pirinča

2 glavice celera

malo vina, supe,

1 kasicica crvene paprike, lovorov list

1 kocka šećera,

2 dl kisele pavlake

Priprema:

10 prepelica dobro očistiti, oprati, staviti u namašćenu šerpu da porumene, zatim ih skloniti, a u šerpu staviti dve glavice crnog luka sitno iseckanog, 100g. šunke, 100g. slanine, 300g. pirinča (otkuvanog), dve glavice na kocke iseckanog celera i sve to propržiti. Zatim prepelice napuniti tom masom i vratiti u šerpu da se dinsta u prelivu od malo vina, supe, kašike crvene paprike, jednog lista lovora i malo šećera. Prepelice dinstati sve dok ne budu izdinstane. Potom izvaditi iz šerpe servirati u oval preliti sokom u kome su se distale i na kraju preliti pavlakom, a moze po zelji otkuvani ili przeni krompir.

_______________________________________________

Pašteta od prepelica

Sastojci:

7 prepelica

1 veza zeleni za supu

15 prepeličijih jaja

paklica margarina

2 kašike senfa

4 glavice crnog luka

100g kisele pavlake

3-4 češnja belog luka

biber, so

malo ulja, začin od sušenog povrća

Priprema:

Sedam prepelica skuvati sa vezom zeleni i začinima (1 glavica crnog luka prethodno propečena na plotni, zaćin od sušenog povrća, so, biber). Procediti supu, a meso prepelica odvojiti od kosti. Za to vreme tvrdo skuvati 15 prepeličijih jaja, očistiti od ljuske i ostaviti da se prohlade. Istovremeno u posebnom sudu izdinstati na ulju sitno isečene tri glavice crnog luka i 3-4 češnja belog luka, uz stalno dodavanje vode (po malo). Meso prepelica dva puta samleti u mašini za mlevenje mesa, zatim mu dodati prepeličija jaja, izdinstati crni i beli luk, otopljenu paklicu margarina, 2 kašike senfa, 1 pavlaku, so i biber po ukusu. Sve zajedno mikserom umutiti i ostaviti u frižider da se stegne.

______________________________________________

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Specijaliteti od mesa japanske prepelice



Meso prepalica jako je efikasno u obliku supe i to naročito za decu koja imaju smetnji u razvoju, zatima za regeneraciju organizma i kao hrana za dijetalce. Za decu do 5 godina najkorisnija je supa, a starijima se može davati i kuvano ili pečeno meso.

Ukoliko želite da koristite japanske prepelice za jelo, umesto za proizvodnju i konzumiranje jaja, možemo Vam takođe preneti jednu "dobru vest": japanske prepelice su, posle godinu dana odlične za supu, za roštilj, ili ih možete pripremati na bilo koji način na koji se priprema perutnina.

Prepeličje meso spremno je za pripremu...

Japanska prepelica ima tamno, slatkasto i veoma ukusno meso, pomalo nalik na divljač. Ali, uprkos njihovoj melenoj zapremini, nemojte se prevariti: svega 2 ili 3 prepelice predstavljaju - celokupnu porciju koja Vam je neophodna! Japanske prepelice imaju ogromna prsa, i imaju veoma kalorično meso...

Meso japanske prepelice sjajno je kada se spremi na roštilju

Sjajno jelo od mariniranog mesa japanskih prepelica

PREPELICE NA LOVAČKI NAČIN

Sastojci:

4 prepelice

2 glavice crvenog luka

180 g svježih gljiva

2 dl crnog vina

1 veza peršinovog lista

1 kocka šećera

1 žlica brašna

sol

Priprema:

Očistiti prepelice, oprati i posoliti. U posebnu posudu staviti malo ulja, sitno sjeckani luk, peršinovo lišće, sjeckane svježe gljive, a odozgo prepelice, pa stavi¬ti da se sve pirja. Na sat, prije iznošenja na stol prepelice izvaditi iz posude i staviti na toplo. U posudu u kojoj su se pekle dodati žlicu brašna, kocku šećera, naliti vinom i s malo juhe ili vode pa prokuhati kratko. Kad umak bude gotov staviti u njega prepelice i služiti.

________________________________________

PREPELICE U BIELOM GROŽĐU

Sastojci:

8 prepelica (oko 2,40 kg)

0,30 kg pancete

po prstohvat soli i papra

0,5 l bijelog (poluslatkog) vina

0,08 l ulja

bobice bijelog grožđa

malo ružmarina i majčine dušice

Priprema:

Očišćene prepelice pažljivo operite izvana i iznutra, posušite ih, posolite, popaprite i natrljajte ružmarinom i majčinom dušicom. U masivnoj posudi zagrijte ulje i dodajte pancetu izrezanu na sitne kockice. Lagano popirjajte i zatim u zdjelu stavite prepelice. Zapecite ih naglo s obje strane pa podlijte vinom i kuhajte na laganoj vatri dok tekućina reducira do otprilike polovice. Tada prepelice okrenite na drugu stranu, poklopite zdjelu i kuhajte na laganoj vatri, još oko 10 minuta. Nakon toga prepelice ponovno okrenite i kuhajte još desetak minuta. Kad prepelice dovoljno omekšaju, u zdjelu stavite prethodno blanširane bobice bijeloga grožđa te sve zajedno prokuhajte dvije do tri minute. Prepelice izrežite, komade složite na tanjur, a pored mesa metnite po nekoliko bobica grožđa.

________________________________________

RAŽNJIĆI OD PREPELICE

Sastojci:

8 debeljuškastih prepelica

deblja ploška kuhane šunke

8 prženih ploški crnog kruha

grančica ružmarina

6 listića lovora

ulje

papar

sol

Priprema:

Očišćene prepelice, operite i dobro osušite u čistoj kuhinjskoj krpi. Posolite i popaprite izvana i iznutra. Sitno nasjeckajte začinsko bilje, razrijedite s nekoliko žličica ulja, dodajte prstohvat soli i papra. Na četiri ražnjića nabodite plošku prženog kruha, komad pršuta narezan na kvadratiće, lovorov list, drugu prepelicu, naposljetku drugu plošku kruha. Nastavite tako dok ne potrošite sav materijal. Pecite   ražnjiće   na   dobro ugrijanoj rešetki roštilja, mažući ih povremeno uljem sa začinskim biljem. U toku pečenja češće ih okrečite vi¬licom da se dobro ispeku i iznutra. Dobro pečene ražnjiće poslažite na tanjur na kojem ćete poslužiti, a kao prilog ponudite pire od krumpira.

Meso prepelice

________________________________________

PREPELICA S GLJIVAMA

Sastojci:

8 debeljuškastih prepelica

60 g maslaca

60 g pancete

40 g suhih gljiva

glavica luka

l mrkva

komadić celera

lovorov list

češanj češnjaka

vezica peršina

malo brašna

čaša juhe

čaša suhog bijelog vina

papar

sol

Priprema:

Suhe gljive namočite u malo mlake vode. Očišćenim prepelicama izvadite iznutricu,operite ih, osušite i pobrašnite. Nasjeckajte luk s pancetom, mrkvom, celerom i lovorovim listom, mješa¬vinu stavite u posudu i lagano prepržite na maslacu, zatim dodajte prepelice, pustite da malo porumene sa

svih strana, posolite, popaprite, zalijte vinom, pa kad vino posve ishlapi, dodajte ocijeđene gljive, dobro promiješajte, zalijte čašom juhe i dalje kuhajte na blagoj vatri u pokrivenoj posudi povremeno  miješajući. Nekoliko minuta prije nego što s vatre skinete jelo, posi¬pajte ga mješavinom češnja¬ka i peršina. Možete poslužiti s toplom palentom.

________________________________________

PAŠTETA OD PREPELICA

Sastojci:

4 kom Prepelica                                  .

0,05 kg Sušeni hamburger

0,04 kg Luk

0,10 kg Maslac

0,03 l Vinjak

0,04 kg Kiseli krastavci

4 kom Jetra od prepelica

0,08 kg Korijenasto povrće za temeljac

Sol, papar       po potrebi

Priprema:

Sve 2 puta sitno samljeti i napraviti paštetu.

__________________________________________

Lek protiv reume

10 prepeličijih jaja, 1kg limuna, 1kg meda, ½ L domaće ljute rakije. Iscediti limun i u sok staviti cela jaja. U soku od limuna jaja stoje 7 dana i za to vreme se otopi ljuska. Potom se jaja odvoje od meke opne i vrate u limunov sok, s tim što se u tu masu dodaju med i rakija i sve dobro umuti. Svaki dan pije se rakijska čašica ovog napitka, ujutru, na prazan želudac. Postupak se može ponavljati više puta na dan.

___________________________________________

Koktel od jaja za povećavanje snage

Potrebno je umutiti 5 prepeličijih jaja, jednu supenu kašiku meda, 2dl mleka i jednu bananu. Sve to popiti pola sata pre doručka, sportisti uzimati dva puta dnevno posle jela ili posle treninga.

___________________________________________

Vitaminski koktel od jaja

Sastojci:

10 prepeličijih jaja

6 kašičica mleka

1 sočna pomorandža

1 limun

3 kivija

3 kašičice meda

Pripremanje: Dobro iscediti sok iz pomorandže, limuna, iseckati kivi pa sve sipati u mikser. Dodati žumanca, mleko i med. Umutiti koktel, pa ga onda rashladiti i odmah servirati bez leda.

__________________________________________

Rum koktel

Sastojci (za dve osobe):

10 prepeličijih jaja

1 supene kašike kakao praha

2 supene kašike šećera

4 kapi ruma (kapi ruma dodati po izboru)

Priprema:

Ulupati jaja i odvojiti belanca od žumanaca. Belanca posebno mutiti dok se ne zgusnu, a zatim dodati šećer. Kad se šećer otopi onda dodati kakao i rum, mutiti dok se ne sjedini i polako ubaciti žumanca (žumanca dodati po željenoj gustini) i mutiti dok se ne sjedini.

Smesu odneti u zamrzivač dok se ne zamrzne.

__________________________________________

Prepelice sa pirinčem

Sastojci:

8 prepelica

150g dimljene slanine

12 prepeličijih jaja

400g pirinča

250g zelenog graška

1 veza peršuna

50g rendanog sira

so, biber, puter veličine oraha

Priprema:

Očišćene, posoljene i pobiberene prepelice umo­tamo u tanke šnite slanine i pečemo u pećnici dok ne porumene. U međuvremenu, u puno slane vo­de obarimo pirinač, na maslacu s peršunom dinstamo zeleni grašak, pa ga zajedno sa ribanim sirom dodamo oceđenom pirinču. Prepelice ubodemo u rižoto, ukrasimo tvrdo kuvanim, prepo­lovljenim prepeličjim jajima i francuskim peršu­nom. Poslužujemo dok je vruće. Služimo sa zele­nom salatom.

_________________________________________

Prepelice u listu vinove loze

Sastojci:

8 prepelica

8 kašika otopljenog maslaca

1 kafena kašičica bibera

8 lista vinove loze

8 tanjih komada masnije slanine

4 kašike ekstrata ili sosa za pripremanje divljači

Priprema:

Prepelice spolja i iznuta premazati otopljenim maslacom.Svaku prekriti sa jednim listom vinove loze, a odozgo im staviti po komad slanine i pričvrstiti čačkalicama. Poređati ih u pleh dodati ekstrata ili sosa  i peći ih 30 minuta na temperaturi od 230oC. Nakon toga skinuti listove vinove loze i slaninu i vratiti da se dopeče 10 minuta. Pred kraj pečenja preliti ih sopstvenim saftom ili konjakom. Pečene listove slanine i vinove loze iseckati i servirati uz meso.

________________________________________

Punjene prepelice

Sastojci:

6 prepelica

250g šampinjona

1 supena kašika putera

1 supena kašika senfa

1 glavica crnog luka

1/2 šolje pirinča

100g kisele pavlake

malo začina od sušenog povrća

peršun, muškatnog oraščića

bosiljak, so biber

Priprema:

Prepelice utrljati začinom od sučenog povrća i biberom, premazati senfom i odstaviti da malo odstoje. Za to vreme probariti pirinač i posebno sitno iseći crni luk, malo ga propržiti na puteru, dodati sitno iseckane šampinjone i još malo pržiti. Skinuti sa vatre i u posudu dodati sve ostale začine, prethodno probaren pirinač, pavlaku i so i sve dobro izmešati. Ovim nadevom napuniti i ušiti prepelice. Poređane u posudu za pečenje preliti ih istopljenim puterom i peći oko 45 minuta na 2000C. Povremeno prelivati sokom iz posude. Služi se toplo uz pečeni krompir, neku salatu i belo vino.

___________________________________________

Prepelice sa pomorandžama

Sastojci:

6 prepelica

nekoliko listova suve mesnate slanine

1 pomorandža

1 kašika sitno iseckanog korena peršuna

1 kašika sitno iseckane šargarepe

osrednja glavica struganog celera

0,5 dl konjaka

1 dl belog vina

1/2 kašičice bibera

2 kašike začina od suvog povrća

200g kisele pavlake

Priprema:

U posudi za pečenje prepelice pržiti na slanini dok ne porumene. Skinuti sa vatre i tada dodati pomorandžu, očišćenu od kore i koštica. Sve to preliti konjakom i belim vinom i dodati sve navedene sastojke. Zatim peći na 2000C, dok ne ispari tečnost od konjaka i vina. Kad se izvadi sud, prepelice se stave na poseban tanjir a u sok od pečenja se doda pavlaka i dobro izmeša. Prepelice preliti ovim sosom i služiti toplo uz kuvanu pšenicu proprženu na puteru, ili pire od krompira. Vino po izboru.

___________________________________________

Paprikaš od prepelica

Sastojci:

5 prepelica

1 kašika ljute paprike

so, biber, ulje ili mast

0,5 kg krompira

2 dl kisele pavlake

Priprema:

U posudu staviti mast ili ulje, zagrejati je, pa dodavati iseckane komade prepelica, zatim ih pržiti i na pola prženja dotati crvenu papriku, posoliti , pobiberiti i pržiti uz povremeno dodavanje vode. Kad se sve to izdinsta dodati kiselu pavlaku i ostaviti da se kuva 10 minuta.

___________________________________________

Dinstane prepelice

Sastojci:

10 prepelica

2 glavice crnog luka

100g šunke

100g slanine

300g pirinča

2 glavice celera

malo vina, supe,

1 kasicica crvene paprike, lovorov list

1 kocka šećera,

2 dl kisele pavlake

Priprema:

10 prepelica dobro očistiti, oprati, staviti u namašćenu šerpu da porumene, zatim ih skloniti, a u šerpu staviti dve glavice crnog luka sitno iseckanog, 100g. šunke, 100g. slanine, 300g. pirinča (otkuvanog), dve glavice na kocke iseckanog celera i sve to propržiti. Zatim prepelice napuniti tom masom i vratiti u šerpu da se dinsta u prelivu od malo vina, supe, kašike crvene paprike, jednog lista lovora i malo šećera. Prepelice dinstati sve dok ne budu izdinstane. Potom izvaditi iz šerpe servirati u oval preliti sokom u kome su se distale i na kraju preliti pavlakom, a moze po zelji otkuvani ili przeni krompir.

_______________________________________________

Pašteta od prepelica

Sastojci:

7 prepelica

1 veza zeleni za supu

15 prepeličijih jaja

paklica margarina

2 kašike senfa

4 glavice crnog luka

100g kisele pavlake

3-4 češnja belog luka

biber, so

malo ulja, začin od sušenog povrća

Priprema:

Sedam prepelica skuvati sa vezom zeleni i začinima (1 glavica crnog luka prethodno propečena na plotni, zaćin od sušenog povrća, so, biber). Procediti supu, a meso prepelica odvojiti od kosti. Za to vreme tvrdo skuvati 15 prepeličijih jaja, očistiti od ljuske i ostaviti da se prohlade. Istovremeno u posebnom sudu izdinstati na ulju sitno isečene tri glavice crnog luka i 3-4 češnja belog luka, uz stalno dodavanje vode (po malo). Meso prepelica dva puta samleti u mašini za mlevenje mesa, zatim mu dodati prepeličija jaja, izdinstati crni i beli luk, otopljenu paklicu margarina, 2 kašike senfa, 1 pavlaku, so i biber po ukusu. Sve zajedno mikserom umutiti i ostaviti u frižider da se stegne.

______________________________________________